Vigsel utomhus eller inomhus?

utomhusvigsel03jpgFörst och främst tänkte jag bara passa på att påminna om att det går utmärkt att ha en "kyrklig vigsel" även utan kyrka! Många präster viger gärna sina par även utanför själva kyrkan, så bara för att en vigsel är utomhus så behöver den INTE vara borgerlig.

Utomhusvigsel:
Att vigas utomhus är verkligen fantastiskt vackert! Ni kan själva välja en plats som betyder mycket för er, det kan ju vara allt från er egen trädgård till en plats i skogen eller på en klippa vid havet. Det enda kravet egentligen är väl att det ska vara en plats som ni och era gäster ska kunna ta er till. 
Vid en utomhusvigsel är ni ju utlämnade till "elementen", väder och vind kan ju påverka en hel del så om ni planerar en utomhusvigsel så är det är det ju faktiskt viktigt att ha en Plan B. Hur den planen ser ut kan sen variera. Tälttak kan vara ett alternativ, en närliggande byggnad en annan. Paraplyer som är redo till alla gäster fungerar också om ni inte har så känsliga gäster och om det bara regnar lite. 
Tänk också på ljudet vid en utomhusvigsel. I en kyrka är akustiken oftast fantastiskt och det är lätt att höra vad prästen säger. Utomhus är det mycket lättare för orden att försvinna iväg och har ni många gäster kan det vara svårt för dem som står eller sitter längst bort att höra. Se gärna till att prästen eller vigselförrättaren har en mikrofon och att ljudet hörs bra, då blir det en roligare vigsel för alla. 

utomhusvigsel01jpg

Vigsel i kyrka eller annan byggnad
Ungefär hälften av alla bröllop sker i kyrkan. Många kyrkor är ju helt fantastiskt vackra och det är lätt att bli helt betagen av den vackra miljön och all historia. Vigslar i kyrkan är ofta pampiga och fantastiskt vackra. 
En vigsel i kyrkan är mer "kontrollerad". Här är ni inte påverkade av väder eller vind och de flesta kyrkor ser liknande ut. I vissa kyrkor är det helt ok att smycka med egna blommor medan andra kyrkor vill stå för det själva, det är särskilt vanligt om det är en kyrka som har flera vigslar per dag, då är det svårt att hinna med att smycka om kyrkan inför varje vigsel. Så innan ni väljer kyrka kan det vara viktigt att gå igenom vad ni får göra själva. Samma sak kan gälla för riskastning (konfetti, blommor m.m) utanför kyrkan. Några tillåter det medan några endast tillåter såpbubblor, så även där kan det vara bra att undersöka det först innan ni bestämmer er. 

kyrkobrllop01jpg

kyrkobrllop02jpg

Sen finns ju även alternativet att ha en borgerlig vigsel INOMHUS. Det går ju också alldeles utmärkt! På bilden nedan ser ni en vigsel från en fantastiskt vacker rundloge! 
borgerligvigsel01jpg
Som bröllopsfotograf älskar jag att bröllopspar väljer den plats och det sätt som passar dem allra, allra bäst, det är det som är tjusningen, den stora variationen!